Contacteer ons
Contacteer ons
De onderwijsinspectie brengt advies uit over de leerplannen. De overheid ontwikkelt minimumdoelen die als basis dienen voor de leerplannen. De schoolbesturen, netten of koepels kunnen leerplannen indienen waarin ze minstens die minimumdoelen van de overheid verwerken.
De onderwijsinspectie kan drie adviezen geven: definitieve goedkeuring, voorlopige goedkeuring of een negatief advies. Voor de advisering baseert de onderwijsinspectie zich op door de overheid vastgelegde criteria. De adviezen gaan naar de minister van onderwijs die uiteindelijk beslist. Na goedkeuring kunnen de indieners hun leerplannen verspreiden onder de leraren.
Welke stappen doorloopt een leerplan?
Wat is een leerplan?
Een leerplan formuleert minstens de doelstellingen die noodzakelijk zijn om de minimumdoelen van de overheid te bereiken. Daar bovenop kan de leerplanmaker ook eigen doelen formuleren afhankelijk van zijn pedagogische visie.
Waarom een leerplan?
Voor de kwaliteitscontrole in functie van de erkenning van scholen en in functie van doorlichting van scholen richt de onderwijsinspectie zich op de eindtermen en de minimumdoelen bepaald door de overheid. De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.
Wie maakt een leerplan?
Elke inrichtende macht, schoolbestuur of centrumbestuur heeft de bevoegdheid om een leerplan op te maken. Vaak geven inrichtende machten volmacht aan de koepel waartoe ze behoren om in hun naam leerplannen op te stellen. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is als enige gemachtigd door de overheid om leerplannen te schrijven voor zijn scholen. In het volwassenenonderwijs zijn de leerplannen netoverschrijdend opgesteld.
Welke adviezen kan de inspectie uitbrengen?
De inspectie heeft 3 adviezen met betrekking tot goedkeuring:
Daarnaast kan de onderwijsinspectie ook nog voorstellen om een goedgekeurd leerplan op te heffen. Dat kan bijvoorbeeld als een leerplan niet meer actueel is. De inspectie moet elk advies dat ze uitbrengt motiveren.
Regelgeving
Decreet van het basisonderwijs 1997
Codex Secundair Onderwijs afdeling 3 "Eindtermen, ontwikkelingsdoelen en leerplannen"
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de goedkeuringscriteria en indieningsmodaliteiten van de leerplannen
De decreten, de codex en besluiten vind je terug in Edulex.
Nuttige links
Alle informatie over ontwikkelingsdoelen en eindtermen: http://eindtermen.vlaanderen.be/.
Wat te doen als het leerplan niet is goedgekeurd?
Het is altijd mogelijk contact op te nemen met de onderwijsinspectie voor bijkomende uitleg. De onderwijsinspectie kan jou ook zelf contacteren en uitnodigen op een overleg. Ga je niet akkoord met een negatief advies, dan heb je twintig dagen na ontvangst van het bericht om per aangetekende brief een gemotiveerd beroepschrift in te dienen bij de beroepscommissie.
Waar kan ik de leerplannen terugvinden?
De leerplanmakers zijn eigenaar van hun leerplannen en beslissen zelf hoe ze ze verspreiden. Op de website van de koepels en netten vind je de meeste leerplannen. Je kunt ze natuurlijk ook aanvragen bij je schoolbestuur.
Wanneer weet ik of mijn leerplannen werden goedgekeurd?
Uiterlijk drie maanden na het indienen van het leerplan brengt de onderwijsinspectie de indiener elektronisch of via de post op de hoogte. Als de indiener binnen die termijn niet geïnformeerd werd over het advies, dan moet het advies beschouwd worden als een advies tot definitieve goedkeuring.
Mijn leerplan kreeg slechts een voorlopige goedkeuring. Wat nu?
Indien je overleg wenst, zal dit georganiseerd worden. Neem hiervoor contact op met coördinerend inspecteur Marjan Meulewaeter. Je zult je leerplan in elk geval opnieuw moeten indienen.
Ik heb een gemotiveerd advies tot opheffing van goedkeuring gekregen. Wat nu?
Je hebt in elk geval twee schooljaren om een nieuw leerplan in te dienen.
Het is altijd mogelijk contact op te nemen met voor bijkomende uitleg. De onderwijsinspectie kan jou ook zelf contacteren en uitnodigen op een overleg. Ga je niet akkoord met een advies tot opheffing, dan heb je twee maanden na ontvangst van het bericht om per aangetekende brief een gemotiveerd beroepschrift in te dienen bij de beroepscommissie.
De eindtermen zijn gewijzigd. Hoeveel tijd heb ik om een aangepast leerplan in te dienen?
Wanneer er vernieuwde of nieuwe eindtermen zijn, vermeldt het Besluit van de Vlaamse Regering steeds vanaf wanneer ze van kracht zijn. Vanaf het moment dat ze van kracht zijn, moet je beschikken over een aangepast goedgekeurd leerplan.