Contacteer ons
Contacteer ons
De hbo5-opleiding Verpleegkunde maakt deel uit van het hoger onderwijs, maar wordt georganiseerd in een school voor voltijds secundair onderwijs. De school werkt daarvoor samen met een hogeschool. In Vlaanderen werken 20 secundaire scholen en 10 hogescholen samen om de hbo5-opleiding Verpleegkunde aan te bieden.
De onderwijsinspectie krijgt volgende opdracht vanuit de Vlaamse Regering: “De onderwijsinspectie beoordeelt, in samenwerking met de accreditatieorganisatie (NVAO), de kwaliteit van de opleiding Verpleegkunde van het hoger beroepsonderwijs.” (OD XXX)
Voorafgaand aan deze beoordelingen in schooljaar 2021-2022 vindt er tijdens het schooljaar 2020-2021 een terreinverkenning plaats in de 20 scholen voor hbo5 Verpleegkunde (waarbij ook de hogescholen een gesprekspartner zullen zijn) en wordt het beoordelingskader tijdens twee try-outs uitgeprobeerd. De onderwijsinspectie ontwikkelt dat beoordelingskader samen met de NVAO en met vertegenwoordigers uit het brede onderwijsveld (pdf bestandresonantiegroep (85 kB)).
NIEUW! Hier vind je het rapport pdf bestandde hbo5-opleiding Verpleegkunde in beeld: een terreinverkenning (1.72 MB).
Meer informatie? Zie
De werkwijze en instrumenten voor de controles zijn nog in ontwikkeling. Wat al bepaald is:
Meer informatie volgt.
De partners van het samenwerkingsverband zullen betrokken worden bij het kwaliteitstoezicht. Het is aan de school en de hogeschool samen om te beslissen welke persoon/personen best mee deelnemen aan de door het doorlichtingsteam geplande gesprekken die gerelateerd zijn aan de opdrachten van het samenwerkingsverband.
De samenwerkingsverbanden organiseren de opleidingen Verpleegkunde van het hoger beroepsonderwijs en hebben daarbij duidelijk omschreven opdrachten gekregen (Codex HO II.398).
Daarin zijn twee rollen te onderscheiden:
Eén van de opdrachten van het samenwerkingsverband is “het ontwikkelen van een gemeenschappelijk intern kwaliteitszorgsysteem voor de opleiding Verpleegkunde van het hoger beroepsonderwijs”.
Gezien het samenwerkingsverband verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van een gemeenschappelijk intern kwaliteitszorgsysteem voor de opleiding, is het dan ook het samenwerkingsverband dat een zelfevaluatie (een verplichting vanuit het ESG) opmaakt. In welke vorm die zelfevaluatie wordt opgemaakt (bv.: een SWOT-analyse) en wanneer die tijdens de doorlichting aan bod zal komen, wordt later bepaald wanneer de procedure en de planning verder uitgewerkt zullen worden. Vast staat wel dat de (hoge)scholen geen ZER zullen moeten schrijven zoals dat gebruikelijk was. Parallel daaraan zal de (hoge)school ook geen aanvraag voor een doorlichting moeten indienen, noch een aanvraagdossier. Ze zal – net zoals bij de doorlichtingen in andere onderwijsniveaus – voorafgaand aan en tijdens de doorlichting een aantal documenten moeten bezorgen aan het doorlichtingsteam. De lijst met te bezorgen informatie zal later op de website ter beschikking staan.
Hoe het intern kwaliteitszorgsysteem concreet vorm kreeg, is een vraag die door het samenwerkingsverband zelf (in de specifieke context) beantwoord moet worden. Dat is onderdeel van de verantwoordelijkheid die de samenwerkingsverbanden krijgen in de regelgeving. Tijdens de doorlichting zal het gemeenschappelijk kwaliteitsbeleid van de (hoge)school sowieso expliciet of impliciet aan bod komen.
Er wordt een macrorapport opgemaakt dat de huidige situatie van het HBO5 VK-landschap in kaart brengt. Ook interessante input voor het beleid (rond aangebrachte opportuniteiten en/of knelpunten) zal mee opgenomen worden in dat rapport. De aangereikte informatie wordt nooit op schoolniveau weergegeven in het rapport en maakt geen deel uit van toekomstige beoordelingen.
Tijdens de terreinverkenning brengen we die problematiek (opnieuw) in kaart in functie van de macrorapportage. Het al dan niet sporen met de EU-richtlijnen wat betreft
maakt geen deel uit van het beoordelingsonderzoek en wordt dus ook niet meegenomen bij de bepaling van het advies tot erkenning.
De 8 kwaliteitskenmerken van het hoger onderwijs zijn: